SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwasy omega 3

  • [...] niedokrwiennej serca o 25%. Dodatkowe dawki witaminy E nie zmniejszały w istotny sposób ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Ponadto w badaniach naukowych wykazano, że kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 znacznie zmniejszają ryzyko nagłej śmierci spowodowanej zaburzeniami rytmu serca i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny u pacjentów z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1541 Data: 2021-11-22 19:44:23
  • Dieta dla kulturysty: 6 złotych zasad

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] I działo się tak przy tej samej ilości węglowodanów w porcji! Oliwa z oliwek różni się proporcjami kwasów tłuszczowych. Tak więc ma znaczenie, czy podajesz głównie kwasy tłuszczowe nasycone i małe ilości jednonienasyconych (masło) czy jednonienasycone i małe ilości kwasów nasyconych (oliwa z oliwek). W badaniu Sadie B. Barr oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3488 Data: 2022-10-20 09:25:38
  • Jakie ryby jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    O tym, że są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz że zawierają cenne kwasy tłuszczowe, wie niemal każdy z nas, ale mimo to spożycie ryb jest w Polsce zdecydowanie zbyt niskie. Na pewno spory wpływ na tę sytuację ma cena, która czasem pozostawia wiele do życzenia, ale też w ostatnim czasie pojawiło się wielu wegetarian, którzy nie jedzą między [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5587 Data: 2017-10-16 09:56:23
  • Umiejętny dobór suplementacji wspomagającej stawy sportowca jest jednym z podstawowych elementów profilaktyki przeciwko stanom przeciążeniowym. Suplement ma za zadanie również zapobiegać zwyrodnieniom czy bólom aparatu ruchu. Sam trening siłowy, gdy wykonywany jest w sposób prawidłowy technicznie, nie powinien uszkadzać struktury stawowej.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10529 Data: 2018-10-21 12:26:09
  • Chia właściwości zdrowotne

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] hiszpańskiej są coraz częściej doceniane w kuchni Polaków, ale nie tylko. Dzięki obecności cennych witamin i minerałów pozbędziemy się niedoborów, uzupełnimy swoją dietę w kwasy tłuszczowe Omega-3, ale także błonnik, dzięki temu nasze samopoczucie, ale też zdrowie będzie dużo lepsze. Dlatego warto na stałe wprowadzić je do swojej kuchni, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3273 Data: 2017-11-22 10:41:11
  • Czy warto jeść tłuste ryby? Wpływ tłustych ryb na zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7243 Data: 2020-02-27 17:08:44
  • Jaki majonez jest najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] gorczyca, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przyprawy. 100 g tego majonezu dostarczy 725 kcal, w tym 1,4 g białka, 2,9 g węglowodanów, 78,5 g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,8 g, jednonienasycone 49,3 g, wielonienasycone 23 g, w tym 7,1 g Omega 3 oraz 15,4 g Omega 6. Plusy: dobra, lekka konsystencja, bardzo dobry [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22297 Data: 2017-08-31 09:33:49
  • Dla wielu kobiet dieta odchudzająca stanowi prawdziwe wyzwanie. W życiu wielu Pań konieczność równoczesnego dbania o zdrowie, figurę, rodzinę i obowiązki zawodowe może być niezwykle trudna. Niemniej jednak, przy odpowiedniej motywacji i planowaniu, osiągnięcie tego celu staje się możliwe. Podstawa to dobra motywacja. Znajdź motywację Znalezienie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 390 Data: 2024-04-07 13:20:53
  • Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, stanowi nawet 80% masy ciała dorosłego człowieka. Pełni kluczową funkcję w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Jej deficyt wpływa bezpośrednio m.in. na pogorszenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1211 Data: 2022-06-22 14:01:34
  • Mikrobiota jelitowa a odchudzanie

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] jak uwodornione oleje roślinne oraz tłuszcz cukierniczy i tych powstających podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze z udziałem olejów zasobnych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ograniczenie spożycia żywności zasobnej w cukry dodane takie jak sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza i inne im podobne. Nadmiar tych cukrów w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6018 Data: 2017-05-18 07:52:11
  • Masło czy oliwa z oliwek?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] α-linolenowy 0,28 g) Co to oznacza? Nie musisz wiedzieć wszystkiego ani dokładnie rozróżniać kwasów tłuszczowych. Wystarczy zapamiętać, iż w maśle głównym składnikiem są kwasy nasycone, w oliwie z oliwek - jednonienasycone. Ma to duże znaczenie dla zdrowia. Co prawda, trwająca kilkadziesiąt lat nagonka na kwasy tłuszczowe nasycone powoli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1209 Data: 2022-10-10 08:20:37
  • 8 suplementów dla zawodnika MMA

    Artykuł
    Suplementy

    [...] odżywki białkowej - tutaj nie ma konieczności bazowania tylko na klasycznym białku WPC. Wybrać możemy również białko kazeinowe, które będzie nieco wolniej trawione, a aminokwasy uwalniane dłużej do krwiobiegu. Wykorzystanie cytruliny może powodować uczucie pompy mięśniowej, stąd możliwe, że konieczne będzie wykorzystanie mniejszych dawek, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16542 Data: 2018-05-27 10:45:55
  • Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6597 Data: 2019-08-07 06:25:57
  • Budowa masy mięśniowej jest procesem złożonym. Potrzebne będą odpowiednie działania treningowo-dietetyczne, które są nastawione na przybieranie na wadze. Trzeba tutaj napisać jasno, że w przypadku budowania masy, Twoje ciało musi otrzymywać więcej energii, niż potrzebujesz na co dzień. Mięśnie mając do dyspozycji nadwyżkę kaloryczną, w tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19057 Data: 2021-04-07 12:01:21
  • Jakie musli jest najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16370 Data: 2017-09-11 10:09:43
  • Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9598 Data: 2020-12-15 13:11:47
  • [...] smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz tryptofan. Przyjrzyjmy im się bliżej. Tryptofan Tryptofan jest niezbędnym aminokwasem EAA. Oznacza to, że organizm go potrzebuje, ale nie może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3393 Data: 2019-08-02 09:15:54
  • Czy tłuszcz w diecie jest szkodliwy i rakotwórczy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Ciborowska i Rudnicka wskazują, że tłuszcz stymuluje wytwarzanie i wydzielanie żółci. Z kwasów żółciowych w jelicie grubym w wyniku rozkładu przez bakterie powstają kwasy deoksycholowy i litocholowy, które zwiększają ryzyko nowotworu jelita grubego. Jeszcze inni autorzy wskazują na niewystarczającą ilość błonnika w diecie, inni na za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1701 Data: 2020-04-22 10:14:35
  • [...] ładunku glikemicznym, produkty mleczne, niektóre rodzaje kwasów tłuszczowych (nasycone, trans), czekolada, podczas gdy przed trądzikiem mogą chronić jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym z grupy omega-3), spożycie owoców i warzyw. Wykazano również, że pacjenci z trądzikiem mają niski poziom kwasu linolowego w lipidach powierzchniowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 919 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • [...] a jak wynika z ich badań, ​​suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga w zachowaniu masy kostnej u starszych kobiet zagrożonych osteoporozą, a jednocześnie przeciwnie, kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają ochronnie na patologiczne zwapnienie komórek ich naczyń krwionośnych. Sharma T. et al. Omega‐3 fatty acids in pathological calcification and [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6051 Data: 2021-04-06 10:40:07